Att FIKA är en viktig del av det svenska arbetslivet fick jag bekräftat när jag lade ut några små inlägg på sociala medier. Bara på LinkedIn hade inlägget 3500 tittar efter bara några timmar!
Här fick jag så många bra inlägg och viktiga saker att tänka på att jag och Jimmy genast bestämde oss för att göra ett poddavsnitt om ämnet.
Det är på fikat som mycket socialt smörjmedel sprids. Inofficiella och nya kontakter knyts i samtalet utanför arbetet och arbetsuppgifterna. Att lära känna varandra utanför arbetet gör det lättare att i andra sammanhang prata jobb. Att be om hjälp och stöd av någon som du vet lite mer om kan kännas bättre. Det kan med den teorin även vara en viktig del i att säkerställa leverans och minimera fel i en organisation. Arbetet tar upp mycket av vår tid och kan stundom vara tråkigt. Men en social upplyftande kaffepaus väger upp sådant! Några av dem som skrev om ämnet tar upp hur det kan vara avgörande för trivseln, det vill säga en viktig del i företagskulturen.
Fikat som temperaturmätare
Jag konstaterar att hur man än ser på fikat så är det en temperaturmätare för hur företagsklimatet och dess värderingar fungerar i praktiken. Har du ett tävlingsinriktad och konkurrerande miljö kommer det även att ses här, har du en avslappnad och öppen kultur med högt i taket eller om mår arbetsgruppen dåligt och vissa inte kommer in i gruppen kommer du att märka det här. Kanske ska det vara ett rekryteringskrav att få vara med på en fika innan vi skriver på för en ny tjänst.
Viktiga lärdomar är att fika inte får vara ett tvång. Men har du medarbetare som inte deltar så är det kanske dags att följa upp och kolla läget. Det kan vara allt från social fobi till en hög integritet där fikat inte passar dem. Det kan aldrig vara fel att bjuda in och fråga vad som passar personen. Att undvika dessa sammanhang skulle ju kunna vara ett tecken på en medarbetare som inte har det bra på jobbet och det är i längden en vinst att fånga upp det.
Fika är för lazy people
Någon skriver att ”Fika är för lazy people”. Några andra beskriver att det är här de hämtar energi och tar nya tag, löser små frågor och får bollar i rullning, det vill säga att de upplever att de ökar sin effektivitet.
Om det är fikastund och inte uttalat att det skall fattas några beslut så är det viktigt att följa den regeln. Om det skall beslutas om saker skall alla veta att det är det som kommer att ske. Gör en tydlig inbjudan om ni har fikamöten där beslut skall tas eller om någon skall avtackas.
Lyssna gärna på podden här eller där poddar finns och dela om du vill.
Jag kan i alla fall konstatera att fikat är en etablerad, kär och viktig del av arbetslivet i Sverige.
Comments are closed.