Du som vill söka högskola eller universitet för att komplettera din utbildning, få en grund eller för att stärka ditt CV kan agera nu! Sista ansökningsdagen närmar sig för vårterminen.
Innan den 17 oktober måste du sända in din ansökan med alla eventuella bilagor. Vill du söka till annat än universitet eller högskola så kan andra datum gälla.
Tänk på att du ska välja både med hjärta och hjärna.
Så vad skall du studera?
Tänk på att du ska välja både med hjärta och hjärna. Vill du söka en enstaka kurs, en hel utbildning kan du tänka dig att plugga heltid eller deltid? Vad har du råd med? Räkna och fundera men om du är osäker kan du alltid söka för att lösa det praktiska under hösten. Det är enkelt att tacka nej men helt omöjligt att komma in om du inte ens sökt!
Det är viktigt att väga in fakta om vad utbildningen leder till för jobb. Undersök hur ser framtidsutsikterna ut ger den de möjligheter som du vill ha. På arbetsförmedlingen.se kan du finna information om t.ex nuvarande och kommande bristyrken. Det kan öppna upp för nya tankar om arbeten och tjänster du kanske inte hade tänkt på.
Lön
På statistiska centralbyrån SCB kan du för information om lön vilket även det är en faktor efter några år inom ett yrke.
Ni kanske undrar vad skillnaden är mellan universitet och högskolor. Det att endast universitet har generellt tillstånd att utfärda examen på forskarnivå. Högskolorna måste ansöka om tillstånd inom specifika områden. Beteckningen ”universitet” är inte skyddad i lag. I de flesta fallen avgör regeringen när beteckningen får användas.
Det är klart att högskolepoäng inte är det enda som räknas. Numera fins det uppsjö av privata alternativ. Du kan även då en uppdragsutbildningar som arbetsgivaren köper till sina anställda. Ett annat alternativ är yrkeshögskolor som ger en kortare utbildning direkt mot ett yrke. Jag talade nyligen med Marcus Lindh vd på Studentum som försöker samla alla eftergymnasiala utbildningar. Han sa “Det är en djungel mellan alla olika utbildningsformer” .
Min erfarenhet är dock att många som inte har en högre utbildning har en tendens att hamna i en fälla längre fram i livet när det inte kan konkurrera med dem nya som har en högskoleutbildning. Det är vanligt i t.ex. internationella bolag med riktlinjer kring rekrytering eller få en befordran, det är lätt att bli förbisedd i sin egen karriär trots gedigen och dokumenterad erfarenhet.
OM du är osäker – SÖK – du har inget att förlora.
/Barbara Westertaklax
Rådgivare på www.karriärsförvirrad.se
Comments are closed.